Med 11. 11. in 18. 11. 2021 smo imeli čast gostiti zaposlene iz sorodne organizacije za izobraževanje odraslih Centro Público de Educación de Personas Adultas Bajo Guadalentín (CEA Bajo Guadalentin) iz Španije.

Jose Luis, Esperanza in Isidora so svojo mobilnost načrtovali že spomladi, vendar so jo zaradi višje sile uresničili novembra. Namen mobilnosti je bil »job shadowing« – strokovni ogled delovanja MOCIS-a, njegovih programov, aktivnosti, organizacije dela, ogled dobre prakse in udeležbe na številnih tekočih izobraževanjih in usposabljanjih. Strokovni program je vključeval podrobno predstavitev MOCIS-ovega delovanja in organizacije dela, obisk in sprejem pri županu MOSG, ogled izvajanja programov Študijski krožki, Projektno učenje mlajših odraslih, jezikovni tečaji na Univerzi za tretje življenjsko obdobje, Socialni oskrbovalec na domu, Neverjetna leta v Centru za družine Andeški hram, Večgeneracijski center Andeški hram in še druge.

Poleg formalnega smo gostom pripravili tudi neformalni program. Prosti čas so izkoristili za ogled Koroške, njenih naravnih in kulturnih znamenitosti. Podali so se na izlet na Kope, ogled podzemlja Pece, voden ogled mestnega jedra Slovenj Gradec (v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem Slovenj Gradec), številna tradicionalna kosila in večerje ter obisk naše prestolnice. Ves čas obiska smo gostom nudili angleško tolmačenje v izvedbi Nina Djordjevića.

Sklenjeno partnerstvo se nadaljuje s povračilnim obiskom MOCIS-ovih zaposlenih v Španijo, ki ga načrtujemo že naslednji mesec.