Nekdanji udeleženci mednarodne mobilnosti Erasmus+ v Barceloni in novi člani programa PUM-O+ so prisluhnili predstavitvi gospe Doroteje Stoporko o prednostih enotnega trga Evropske unije.

Nekoč je bilo eno močnejših podjetij v državi in regiji podjetje Prevent Global d. d. Slovenj Gradec, kjer je bila pred leti zaposlena gospa Stoporko. Mladim je predstavila svoje dolgoletne izkušnje s področja avtomobilske industrije in razmere pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo, ko trg še ni bil poenoten. Državljani in podjetja so se takrat soočali z birokratskimi ovirami in omejitvami, ki so preprečevale nemoteno delo, bivanje in potovanje v Evropi, kar se nam danes zdi nekaj samoumevnega. Gospa Stoporko je bila zaposlena na predstavništvu podjetja Prevent v nemškem Wolfsburgu, kjer ima sedež korporacija Volkswagen. Slovenjgraško podjetje Prevent je takrat kot glavni proizvajalec dobavljal sedežne prevleke za avtomobile. Pred odhodom v Nemčijo je bilo potrebno urejati dovoljenja za prevoz, potne liste, garancijska dovoljenja, denarja ni bilo možno prenašati v neovirano in z mnogimi restriktivnimi ukrepi so se soočala tudi podjetja. Uvoz in izvoz ni bil tako poenostavljen in enotno urejen, kot je danes.

Po predstavitvi so se mladi z mentorji pogovorili o prednostih enotnega trga Evropske unije, ki nam danes omogoča prosti pretok blaga, storitev in ljudi znotraj meja EU. Spomnili so se tudi izkušenj iz mednarodne mobilnosti Erasmus+ v organizaciji MOCIS-a v Barceloni, kjer so koristili Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, opravljali telefonske klice v EU brez dodatnih pristojbin čez mejo, oblikovali Europass življenjepis, pridobili certifikate Europass Mobility, spoznali mobilnost Erasmus+ in se po prihodu domov seznanili še z EURES pisarno. Obiskala jih je tudi predstavnica EURES pisarne v Dravogradu gospa Nastja Raj.

Koordinator projektov Erasmus+ na MOCIS-u in mentorji programa PUM-O+ so udeležence spomnili tudi na institucije Evropske unije, ki se ne nahajajo le v Bruslju. Mladi so pravilno odgovorili na vprašanja o Evropski komisiji, o Evropskem parlamentu, o Evropski centralni banki in o drugih institucijah ter pokazali širše razumevanje mnogih prednosti skupne unije. Gre za pomembno nadnacionalno organizacijo v vse bolj globalno povezanem in hkrati konkurenčnem svetu.

Evropska unija povezuje državljane članic in druge partnerske države ter podpira skupni razvoj na različnih področjih. Program Erasmus+, ki ga mladi že zelo dobro poznajo, je le eden od mnogih ukrepov EU za skupen razvoj in za vsestransko uspešno prihodnost.

Vsi polnoletni državljani smo vabljeni tudi na Evropske volitve, ki bodo potekale 9. junija 2024.

 

PUM-ovci pozor!

Kakšna je razlika med Svetom EU in Evropskim svetom? Kaj je Svet Evrope?

Bodite pozorni, gre za dve instituciji EU in tretjo mednarodno organizacijo v Evropi, ki ni neposredno povezana z EU.

To vprašanje najraje postavijo profesorji na fakulteti, ko želijo študente ujeti v past. Sedaj boste imeli to super moč tudi vi. 🙂

Jernej