Pozdravljeni.

V državah EU letos že sedmič poteka Evropski teden trajnostnega razvoja – European Sustainable Development Week (ETTR), ki spodbuja organizacijo dogodkov in drugih aktivnosti za ozaveščanje o trajnostnem razvoju.

Pobuda je povezana z uresničevanjem leta 2015 sprejete Agende 2030 za trajnostni razvoj s 17 cilji trajnostnega razvoja. V dosedanjih letih je bila Slovenija med nadpovprečno aktivnimi državami glede na število prebivalcev.

V času od 20. do 26. septembra 2021 zato na MOCIS-u, Centru za izobraževanje odraslih, pripravljamo vsebine, s katerimi spodbujamo k trajnostni naravnanosti posameznika. Kot izobraževalna organizacija se zavedamo pomembnosti organiziranja izobraževanja in ozaveščanja prebivalstva o ciljih trajnostnega razvoja.

AKTIVNOSTI V TEDNU IZOBRAŽEVANJA ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ 20201:

20. 9. 2021, 11.00-12.00, RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU, MPiK, Ozare 19

Varčevanje z energijo se začne v naših glavah. Čeprav se zdi, da lahko v posameznem gospodinjstvu privarčujemo zgolj malo energije, pa temu ni tako. Pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi lahko že z enostavnimi prijemi zmanjšamo porabo energije za eno tretjino. Varčevanje z energijo ne pomeni nazadovanja našega življenjskega standarda ali dodatnih nepotrebnih stroškov, ampak je to dejanje sodobnega in ozaveščenega človeka, ki se zaveda pomena energije ter njenega vpliva na okolje. Spremembam v naših glavah morajo slediti spremembe v nekaterih naših življenjskih navadah in razvadah. Naš namen je ponuditi nekaj nasvetov, kako varčevati z energijo in vodo v vsakdanjem življenju. Večino predlogov lahko preprosto izvedemo in terjajo le nekaj trenutkov naše pozornosti. Ko ti ukrepi postanejo del vsakdanjih rutin, pa se hitro opazi prednost nižjih stroškov.

Z nami bo Boris Kac.

21. 9 2021, 17.30-18.15, PRAZEN KOŠ, POLNA DENARNICA, MPiK, Ozare 19

Poiskali bomo načine, kako lahko stvari ponovno uporabimo, predelamo, kje si jih lahko izposodimo namesto kupimo, na kaj moramo biti pozorni pri nakupih. Med predavanjem se bomo v mislih sprehodili skozi kuhinjo, kopalnico, prebrskali naše omare in poiskali okolju in naši denarnici bolj prijazne rešitve.

Predavanje bo izvedla Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja.

Ekologi brez meja se zavzemajo za svet brez odpadkov, ki ga skušajo doseči z ozaveščanjem, aktivacijo in predvsem povezovanjem posameznikov, odločevalcev in organizacij. So mnenjski voditelji na področju odpadkov, ki svoje napore usmerjajo predvsem v preprečevanje nastajanja odpadkov.

23. 9. 2021, 17.30-18.30, DIŠEČA DARILA, VGC Andeški hram, Glavni trg 28a

Imate radi sveče? In ste opazili, da skoraj nikoli ne pogorijo do konca? Iz starih, nepogorelih sveč, bomo ustvarili novo. Dodali bomo kapljice eteričnega olja, voščenko za barvo in nastalo bo dišeče darilo.

Skozi delavnico nas bo peljala Mira Mori Hribar in pokazala, kako lahko iz odpadkov, ki bi drugače romali v koš, ustvarimo lepo darilo.

Na delavnico vabimo tudi otroke, ki bodo domišljiji dali prosto pot in se poigravali tudi z bleščicami.

24. 9. 2021, 10.00-12.30, OHRANIMO TRADICIJO – POTRATNA POTICA vs. BAKLAVA, VGC Andeški hram, Glavni trg 28a

Na delavnici bomo prepletali kulturo in tradicijo. Naučili se bomo pripraviti slovensko pecivo, ki se ga drži ime potica, čeprav razen orehov v enem od nadevov nima z njo prav nič skupnega. Gre za zloženko iz več plasti biskvitov v temni in svetli barvi in nadevov iz orehov ter skute. Vse skupaj pa je ovito še v tanko plast testa. Vzporedno bomo pripravljali še baklavo. Baklava je tradicionalna orientalska in balkanska sladica iz vlečenega testa, mletih oreščkov in sladkega sirupa. Še zlasti priljubljena je v Bosni, kjer jo običajno pripravljajo z mletimi orehi in postrežejo ob vseh večjih praznovanjih. Vse skrivnosti prave bosanske baklave nam bo razkrila Zerina Šerbečić.

Veselimo se vaše udeležbe!

Ostanimo odgovorni: Vsi udeleženci prireditev morajo izpolnjevati pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje).

Informacije in OBVEZNE PRIJAVE na: petja.balazic@mocis.si ali 041 717 150.