Včeraj, 15. septembra, smo se v Slovenj Gradcu prvič lotili paradnega eksperimenta – hibridne oz. kombinirane (da smo politično korektni) Parade učenja.
   
Zaradi odgovorne naravnanosti Mestne občine Slovenj Gradec pri preprečevanju širjenja okužb s COVID-19, ki je odsvetovala večje druženje ljudi, smo letošnjo Parado učenja iz načrtovane lokacije v atriju gradu Rotenturn, ekspresno in eksperimentalno prestavili na splet. V »živo« smo obdržali manjše skupine ob »bralnih marjeticah« na različnih lokacijah mesta.
 
Dan smo pričeli – kako drugače – kot z branjem časopisa ob kavici v Večgeneracijskem centru Andeški hram in osveženi pričeli virtualno parado ob 10. uri dopoldan v videokonferenčnem okolju Zoom. Že na začetku je glasbeno vzdušje obarval Jan Lužnik iz Zavoda Pravi ritem s svojim Delta blues-om in tudi začrtal smer paradiranja. Pozdravila nas je direktorica MOCIS-a, Sonja Lakovšek in Tilen Kluler, župan MO Slovenj Gradec, s PU v Šmarjah pri Jelšah pa se je oglasila Zvonka Pangerc Pahernik, glavna koordinatorka TVU na Andragoškem centru Slovenije.
Skozi virtualni program so se nam predstavili otroci slovenjgraških vrtcev, naši partnerji v koordinacijski mreži MOCIS-a, godalna in pihalna sekcija Glasbene šole Slovenj Gradec, nastop učencev kreativne šole glasbe e-Nota, pevski zbor odraslih iz Večgeneracijskega centra Andeški hram, Literarna skupina Utrip zgornje Drave. Virtualno smo se povezali še s PU v Kranju (LU Kranj) in Zagorju (Zasavska LU), igrali interaktivno nagradno igro in naredili skupinsko fotografijo.
 
Spoznali smo deklico Robino – našo maskoto branja – otroško literarno junakinjo koroške avtorice Mire Mori Hribar, ki skozi branje, bralne igre in rebuse zabava otroke ter povezuje odrasle.
V središče pa smo postavili pogumno in brezkompromisno, večkrat nagrajeno pesnico Anjo Zag Golob, ki nam je v slikovitem pogovoru predstavila svoje delo, pesmi in univerzalne življenjske vrednote.

V popoldanskem delu smo se srečevali ob »bralnih marjeticah« po mestu, kjer so različni avtorji predstavljali svoja literarna dela. V Gandhijevem parku smo brali poezijo skupaj z Anjo Zag Golob, v Mestni kavarni obujali spomine s Hedo Praprotnik, pred Andeškim hramom in Meškovo bukvarno so nam v lahkem branju brali priseljenci, ki so na MOCIS-u uspešno zaključili tečaj slovenskega jezika, Bernarda Jerič iz Literarne skupine Utrip Zg. Drave je svoja dela brala članicam študijskega krožka Pletem in razveseljujem – mimogrede, to so gospe, ki pletejo in kvačkajo copatke za novorojenčke slovenjgraške porodnišnice. Dan smo zaključili ob »bralni marjetici« v Koroškem domu starostnikov, kjer so knjižničarke Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec brale tamkajšnjim stanovalcem. Vse bralne točke je glasbeno popestril mladi avtor in glasbenik Florjan Skaza s svojimi živahnimi pesmimi ter iskrivimi avtorskimi besedili.

 
Več utrinkov s Parade učenja 2021 v Slovenj Gradcu in ogled virtualnih stojnic na https://www.mocis.si/tedni-vsezivljenjskega-ucenja/

Posnetek Parade Učenja 15. 9. 2021