Predstavniki Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije (ZISSS) smo se med 7. in 12. marcem 2022 udeležili mobilnosti v projektu Erasmus+ K1. Naša gostiteljska organizacija je bila EDOPLUS s sedežem na Tenerifih, Kanarskih otokih v Španiji.

EDUPLUS je neprofitna organizacija, članica konzorcija organizacij TENERIFE COURSES. Spodbuja preobrazbo in izboljšanje družbe z izobraževanjem, kulturo, ekologijo in sodelovanjem državljanov. Omogoča sodelovanje med izobraževalci in drugimi strokovnjaki za razvoj in promocijo aktivnih metodoloških načinov učenja. Razvija idejo o uravnoteženem odnosu med lokalno in mednarodno skupnostjo. Njihov moto je: »Misli globalno, deluj lokalno.«

Na mobilnosti smo obogatili svoje znanje na področju »učenja v naravi«. Skupaj z gostitelji in skupino učiteljev iz Italije smo spoznavali, kako naše navade vplivajo na onesnaževanje okolja. Z lovom na zaklad v središču mesta La Laguna smo spoznavali igrifikacijo – učenje na podlagi iger, ob pohodu na Atlantski obali v Punta del Hidalgo smo se podučili o različnih tehnikah aktivnega učenja v naravi. Obiskali smo SOS Children’s Village, se udeležili ustvarjalnih delavnic izdelovanja sveč iz čebeljega voska, izdelave zidakov in lepila iz naravnih vulkanskih materialov, pripravljali bloke iz slame ipd. Pogovarjali smo se o terapiji oseb s posebnimi potrebami oz. težavami v duševnem razvoju s pomočjo konj. Nastanek kanarskih otokov, živalstvo in rastlinstvo otoka in zgodovino smo usvajali preko ustvarjalnih tehnik s sprehodom skozi čudovit gozd Anaga. Obiskali smo permakulturno učno kmetijo El Mato, spoznavali osnove permakulture kot filozofije in načina življenja. Zadnji dan smo se odpravili še v nacionalni park Teide z ogledom 3719 m visokega vulkana El Teide.

Udeleženci smo si zadali nalogo, da naša spoznanja prenesemo v svoje kolektive ter pripravimo pet različnih programov na letnem srečanju zaposlenih našega združenja. S skupinskim vrednotenjem vseh aktivnosti smo zaključili obisk na Tenerifih, nadaljevali pa bomo torej doma. Ob vsem tem pa razmišljamo in načrtujemo že naše naslednje mobilnosti.