02 88 46 400 info@mocis.si

V študijskem krožku, ki smo ga izvajali na MOCIS-u, smo se srečevale udeleženke, katerim veliko pomeni zdrav način življenja. Spoznavale smo pomen zelišč, nabiranje le-teh, pripravo, uporabo in njihove učinke.

Spoznale smo 12 korakov do popolne preventive in se seznanile z novimi načini preprečevanja bolezni. Pripravljale smo različne mešanice zeliščnih čajev.

Rdeča nit študijskega krožka je bila telesna vadba (vaje za moč, vaje za ravnotežje, vaje za krepitev mišic, vaje za raztezanje, za bolečine v hrbtu in vratu…) in trening pravilnega dihanja pri tem.

ZRVR_v_naravi63 ZRVR_v_naravi57 ZRVR_v_naravi60

Naša druženja so bila predvsem ustvarjalno naravnana. Utrdile smo spoznanje, da moramo v primeru bolezni spremeniti življenjske navade in precej časa nameniti preventivi. Naravo se je namreč potrebno naučiti opazovati in uporabljati njene sadove.

ZRVR_v_naravi51 ZRVR_v_naravi40 ZRVR_v_naravi31

Med drugim smo tako pripravile ingverjevo marmelado, katere recept delimo tudi z vami.

INGVERJEVA MARMELADA

Potrebujemo:

  • 1kg ingverja
  • 1kg limon
  • želirni sladkor 3:1 ali 2:1

Priprava

Operemo, oščetkamo in olupimo ingver. Polovico olupkov skuhamo, ingver pa narežemo na tanke kolobarje in ga zmeljemo v mešalniku. Za lažje mletje uporabimo čaj ingverjevih olupkov, ki smo ga predhodno skuhali.

Limone dobro operemo (voda naj bo zelo topla), iztisnemo sok in ga precedimo.

Ingverjevi masi dodamo želirni sladkor (2 l tekočine oziroma masi dodamo 0,5kg sladkorja), dobro premešamo in kuhamo 3 do 4 minute. Posodo odstavimo in po približno 5 minutah prekuhani masi primešamo limonin sok. Počakamo, da se marmelada ohladi,  nato jo nalijemo v manjše kozarce, ki jih čez nekaj časa zapremo.

Preostali čaj od olupkov uporabimo za napitke, preostalo polovico olupkov posušimo in jih s suhimi jabolčnimi olupki lahko uporabimo za čaj.

 Ingverjevo marmelado uživamo vsak dan 1 žličko na tešče.

 Je naravni antibiotik, aktivira žleze, je preventiva proti trombozi, hitra pomoč pri hripavosti, deluje na presnovo jeter in žolča, odpravlja glivična obolenja (prsti nog: ingver naribamo, ga damo na gazo in povijemo prste), je podpora imunskemu sistemu, je zelo učinkovit po kemoterapiji, pri kroničnih obolenjih, stimulativno vpliva na možgane (izboljšuje spomin), uničuje viruse in mikrobe, regulira sladkor v krvi, znižuje krvni tlak…

Želimo vam obilo užitkov tako pri izdelavi kot pri uživanju ingverjeve marmelade.

ZRVR_v_naravi21 ZRVR_v_naravi18 ZRVR_v_naravi03